Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Turvallinen ihonhoito


Johdanto

Vältä
Kemialliset säilöntäaineet
Kemialliset aurinkosuoja-aineet
Hajusteet
Kemialliset väriaineet
Mineraaliöljyt
Eläinperäiset aineet
Happi kosmetiikassa
Paperipakkaukset

Käytä rajoitetusti
Eteeriset öljyt

Suosittelemme käyttöön
Ihoidenttiset ainesosat
Kasviöljyt
Rasvahapot
Vitamiinit
Mineraalit
Liposomit
Seramidit
Aminohapot
Kosteuttajat
Oikea ravitsemus

Kasviöljyt

Kasviöljyjen käyttö kosmetiikkateollisuudessa on yleistymässä, sillä toisin kuin mineraaliöljyt (vaseliini) ne ovat terveellisiä ja ihoon mukautuvia. Kosmetiikka- ja hygieniatuotteissa (kylpy- ja puhdistustuotteet, silmämeikki, tuoksut, jalkavoiteet, meikit, henkilökohtaiseen hygieniaan liittyvät tuotteet, aurinkotuotteet jne.) käytetään kasviöljyjä ja kovetettuja kasviöljyjä.

Rasvahapot ovat elintärkeitä terveelliselle ihonhoidolle, sillä ne takaavat tasapainoisen talikerroksen, joka auttaa säilyttämään ihon oikean pH-tasapainon. Lisäksi talikerros suojaa ihoa ulkoisilta vahingoilta, bakteereilta ja kosteuden katoamiselta.

Kun rasvahappoja kuljetetaan ihoon monikerrosliposomien avulla, ne pystyvät sitoutumaan solukalvoon, josta ihosolut voivat käyttää niitä terveen aineenvaihdunnan energianlähteenä.

Kasvirasvat ja -öljyt ovat kasveista uutettuja lipidejä. Fyysinen ero näiden välillä on, että öljyt ovat juoksevia huoneenlämmössä ja vastaavasti rasvat ovat kiinteitä. Kemiallisesti sekä rasvat että öljyt muodostuvat triglyseridistä, joihin on yhdistynyt vahoja, joiden rakenteessa ei ole triglyseridiä. Vaikka monet kasvien osat tuottavat öljyä, kaupallisessa käytössä öljy uutetaan pääasiassa kasvien siemenistä.

Rasvahapot ovat happoja, jotka muodostuvat kun rasvat hajoavat. Rasvahappoja pidetään ”hyvinä rasvoina”. Rasvahapot eivät liukene veteen kovin hyvin ja suurin osa soluista voi käyttää niitä energian tuottamiseen. Rasvahapot voivat olla kertatyydyttymättömiä, monityydyttymättömiä tai tyydyttyneitä. Lisäksi rasvahapot ovat orgaanisia, eli toisin sanoen niissä on sekä hiili-, että vetymolekyylejä.

Varsin pitkään rasvahappojen luultiin vaikuttavain ainoastaan kehon lämpötilan säätelyyn. Lipidit ovat kuitenkin rasvoja ja kasviöljy koostuu 100 % lipideistä. Nykyään hyvien rasvojen arvo on huomattu ja tiedämmekin, että ne ovat elintärkeitä. Lipideistä saa energiaa, jokaisessa grammassa on 9 kilokaloria. Lipideistä saadulla energialla voidaan kehon lämpötila pitää normaalilla tasolla (37 °C) huolimatta ulkoisesta lämpötilasta.

Ruokavaliossa rasvat kuljettavat rasvaliukoisia A-, D-, E- ja K-vitamiineja ja mahdollistavat näiden vitamiinien imeytymisen. Rasvahappojen ja linolihapon (omega-6) tehtävä on, kuten aikaisemmin on mainittu, olla energian lähteenä. Energia varastoituu usein triglyserideiksi, joka on yleisin ihmiskehosta löytyvä rasvatyyppi.

Ihmisen suolisto ei voi käyttää triglyseridejä. Niinpä ne rikkoutuvat vapaiksi rasvahapoiksi haimalipaasin avulla. Tämän jälkeen vapaat rasvahapot läpäisevät suolen seinämän, muuttuvat takaisin trglyserideiksi ja pakkautuvat liposomeiksi. Nämä liposomit ja triglyseridit vapautuvat imusolmukejärjestelmän hiussuoniin, josta ne pääsevät verenkiertoon. Verenkierrossa liposomit ja triglyseridit alkavat sitoutua kalvoihin ympäri kehoa. Tässä vaiheessa ne joko varastoidaan tai käytetään energian saamiseksi. Karnitiini niminen aminohappo voi auttaa elimistöä rasvahapposynteesissä kuljettamalla rasvahappoja suoraan kudosten läpi.

Lipidien rooli ihmiskeholle ja iholle
Rasvahappoja on öljyissä ja muissa rasvoissa, joista valmistetaan ruokia. Ne ovat tärkeä osa terveellistä ruokavaliota, koska keho tarvitsee niitä useisiin eri tarkoituksiin. Rasvahapot auttavat hapen kuljetuksessa, solukalvojen kehityksessä, vahvuudessa ja toiminnassa, jonka lisäksi ne ovat välttämättömiä vahvojen elimien ja kudosten saamiseksi.

Rasvahapot auttavat myös estämään ihon ennenaikaista ikääntymistä ja pitämään ihon terveenä. Lisäksi rasvahapoilla voi olla positiivinen vaikutus painonpudotuksessa, sillä ne auttavat kehoa käsittelemään kolesterolia. Lisäksi rasvahapot avustavat munuaisten ja kilpirauhasen toimintaa, joka voi myös vaikuttaa painon pudotuksessa.

Rasvahappoja on erityyppisiä, joista tunnetuin lienee Omega-3. Omega-3 -rasvahapon katsotaan olevan elintärkeä, kuten myös Omega-6 -rasvahapon. Lisäksi on olemassa myös Omega-9 -rasvahappo, mutta sitä voidaan helposti valmistaa kehonsisäisesti, kun taas muita kahta tyyppiä ei voida.

Omega-3 ja Omega-6 rasvahappoja löytyy kalasta ja tietyistä kasveista. Koska keho ei voi tuottaa niitä itse, niitä täytyy nauttia ruuan tai lisäravinteiden muodossa. Lisäravinteiden käytöstä on aina neuvoteltava terveysalan asiantuntijan kanssa.

Elintärkeitä rasvahappoja tarvitaan terveellisten lipidi-arvojen ylläpitoon veressä. Ne ovat tärkeitä myös veren hyytymiselle ja verenpaineelle. Lisäksi rasvahapot kontrolloivat tulehdusta infektion tai vamman yhteydessä. Elintärkeät rasvahapot auttavat myös immuunijärjestelmän toimintaa. Usein ajatellaan, että kaikki rasvat ovat epäterveellisiä ja pahaksi ihmisille, mutta on tärkeää muistaa, että tietyt rasvat (erityisesti rasvahapot), ovat elintärkeitä terveyden ylläpidon kannalta.

Lipidit ovat vaihteleva veteen liukenemattomien aineiden yhdistelmä. Kolme lipidien yleisintä tyyppiä ovat:

rasvat (jotka muodostuvat rasvahapoista ja glyseronista),

fosfolipit

steroidit

Lipidien kolme perustehtävää ovat:

energiavarastona oleminen

auttaa solukalvon muodostumista solun ympärille

Auttaa hormonien ja vitamiinien säätelyssä.

Kahta monityydyttymätöntä rasvahappoa ei voida valmistaa kehonsisäisesti. Nämä hapot ovat linolihappo ja alfa-linoleenihappo. Nämä elintärkeät rasvahapot täytyy siis saada ruokavalion avulla. Kehon sisällä molemmat näistä hapoista voivat muuttua muiksi monityydyttymättömiksi rasvahapoiksi, kuten eikosaanitetraeenihapoksi tai dokosaanihapoksi.

Monityydyttymättömät rasvahapot ovat erityisen tärkeitä siksi, että ne ylläpitävät solukalvoja.

Monityydyttymättömien rasvahappojen lähteitä:
(Ruokia, jotka sisältävät linolihappoa tai alfa-linoleenihappoa)

Linolihappo (Omega-6)

Kasvikset

Hedelmät

Pähkinät

Viljat

Siemenet

Öljyt

Erityisen hyviä lähteitä:

Pellavansiemenöljy

Rapsiöljy

Hampunsiemenöljy

Vegaanit voivat saavuttaa paremman monityydyttyneiden rasvahappojen tasapainon käyttämällä vähemmän auringonkukka-, saflori- ja maissiöljyjä ja korvaamalla ne esimerkiksi pellavansiemenöljyllä, soijapavuilla tai pähkinäöljyllä.

Kiitokset:

Lue lisää >

Suosittele tätä sivua ystävälle >



Sähköpostiosoitteesi:

Ystäväsi sähköpostiosoite:



Contact us Location Site map Privacy Disclaimer Designed & developed by ULA.co.za Facebook Twitter